Pretraga sajta

Budzet 2015 Subvencije za poljoprivredu Zaštita životne sredine Vodič za investitore Greenfield lokacije Objedinjena procedura_urb Elektronske dozvole PPOP BNR JKP Sava_lat JKP "Vodovod i kanalizacija" Pećinci

ETNO KUĆA U KUPINIVU

Adersa: Ulica Branka Madžarevića 140

U okviru zaštićene ambijentalne celine – prvobitnog jezgra sela Kupinova, svojim karakteristikama izdvaja se okućnica u Ulici  Branka Madžarevića 140. Kuća je prema verovanju meštana, jedna od najstarijih stambenih zgrada u selu.

Čeonom stranom je okrenuta ulici, ali je desetak metara uvučena u dvorište. Sagrađena je na soklu od opeke i jakim hrastovim temeljačama, zidovi su joj od pletera, blatom olepljeni i okrečeni. Prvobitni krovni pokrivač, trska vraćen je prilikom izvođenja konzervatorsko-restauratorskih radova na zgradi.

Duž cele kuće proteže se gonak sa drvenim stubovima i arkadama između njih. Gonak ima daščanu ogradicu perdu. Iz njega se ulazi u srednju prostoriju, kuhinju, ali i u prednju i zadnju sobu. U kuhinji se nalazi prostor za ognjište, a iznad njega otvoreni odžak. Ispod zadnje sobe nalazi se podrum, u koji se ulazi sa uže strane kuće.

Ulični zabat kuće je od dasaka sa slivkom od šindre. Prozori na uličnoj fasadi su sa drvenim šalukatrama, ostali su jednostavne izrade.

Ova okućnica, nekada u posedu porodice Putnik, danas je otkupljena i zajedno sa pratećim zgradama vajatom, ambarom, bunarom, hlebnom peći, predstavlja okosnicu budućeg etno-parka. Na kući su u više navrata izvedeni neophodni konzervatorsko-restauratorski radovi.